مراحل زندگی انسان در قرآن

منظومه فکری

این نوشتار به ارائه مباحث مطرح شده در جلسه اول از سلسله جلسات بازشناسی دیدگاه تفسیری و منظومه فکری استاد بهبودی می پردازد. به پیشنهاد اساتید، برای شروع مباحث، مراحل زندگی انسان در قرآن مورد توجه قرار گرفت. امید است مطالعه و پیگیری این مباحثات به فهم بهتر معانی قرآن کریم کمک کند.

مراحل زندگی انسان در قرآن

این جلسه به تاریخ جمعه اول آذر ماه سال ۹۸، با حضور خانم دکتر سرشار، آقایان روئین تن، دکتر خسروی، مهندس افتخار زاده، و مهندس مهانیان و مهندس بهبودی برگزار شد. هدایت مباحث جلسه نیز به عهده آقای مهندس سیدجواد افتخار زاده بود.

مراحل زندگی انسان

در جلسه اول ابتدا خانم دکتر سرشار بر اساس آیه ۲۸ سوره بقره که مراحل زندگی انسان در قرآن و تحولات آن را به چهار فصل مهم تقسیم می کند، آغاز نمودند. این چهار فصل عبارتند از:

  1. فصل پیشا زندگی – کُنتُمْ أَمْوَاتاً
  2. فصل زندگی دنیوی – فَأَحْیَاکُمْ
  3. فصل مرگ – ثُمَّ یُمِیتُکُمْ
  4. فصل معاد جسمانی یا زندگی مجدد – ثُمَّ یُحْیِیکُمْ ثُمَّ إِلَیْهِ تُرْجَعُونَ

استاد بهبودی در کتاب تدبری در قرآن آورده است:

حیات به معنای جنبش و حرکت است و ممات، منتفی شدن جنبش و حرکت. نطفه‌های بشری استعداد آن را دارند که پا به عرصه حیات و جنبش بگذارند.

هر نطفه ای که در بهشت آدم آفریده شد و به زمین هبوط کرد، در حال ممات و عدم جنبش به سر می‌برد، تا آنگاه که با مشیت پررودگار به صُلب انسان ذی حیات منتقل شود و از راه صُلب وارد بیضه‌ها شود و با ژن‌هایی «أمشاج» در هم آمیزد و به رحم مادر منتقل گردد و سرآخر پا به عرصه حیات و جنبش بگذارد.

ندبری در قرآن، بقره، ۲۸

برای مطالعه بیشتر، پیوند به شرح آیه از کتاب تدبری در قرآن در اینجا آورده شده است.

بنابراین پیشنهاد کردند که کلیه موضوعات و مباحث منظومه فکری استاد بهبودی، به ترتیب این فصول و نهایتاً در ذیل یکی از این چهار موضوع یا فصل مهم طبقه بندی گردد. همچنین قرار شد فتح باب مباحث در جلسات بعدی با موضوع «هفت آسمان» باشد. اینک ضمن تشکر و آررزوی توفیق الهی برای عزیزان حاضر در جلسه، توجه علاقمندان را به شنیدن مشروح مباحث جلسه، که در سه بخش تدوین شده است، جلب می نماید.

بخش اول
بخش دوم
بخش سوم

در تدوین صدای جلسه از آلبوم المعلم، اثر سامی یوسف استفاده شده است.

مراحل زندگی انسان در قرآن
Skills

Posted on

آذر ۱۰, ۱۳۹۸

۲ Comments

  1. مجتبی

    با سلام.

    همان طور که خانم سرشار عرض کرده اند و در مقالشان نیز نوشته اند و در کتب استاد هم موجود است، استاد بهبودی معتقد بودند که نطفه ی بشر همان «دی ان ای» آدمی است که با ژن ها مخلوط می شود؛ در نتیجه انسان از نطفه ی امشاج (یعنی نطفه ی آمیخته به ژن ها) خلق شده است. نطفه یا همان آدمک را با ژن ها در آمیخته اند تا انسان با ژن های مثبت و منفی آزموده شود.

    ابهامی در گفته ی استاد هست و آن این است که دی ان ای انسان در واقع چیزی جز همان ژن ها نیست. یعنی ژن های مختلفی در کنار هم قرار می گیرند و یک رشته ی دی ان ای را تشکیل می دهند. بنابر این، دی ان ای چیزی جدا از ژن ها نیست. در واقع دی ان ای یک مولکول رشته ایست که از چندین ژن گوناگون تشکیل شده است. چیزی مثل مولکول آب که یک مولکولیست متشکل از جمع سه اتم (۲ هیدروژن و یک اکسیژن). در واقع مولکول آب چیزی جدا از این اتم ها نیست و چیزی جز همین اتم ها هم نیست. رابطه ی بین مولکول دی ان ای و ژن ها هم شبیه این مورد است. پس نمی توان گفت که نطفه که از نظر استاد یعنی همان آدمک یا دی ان ای، با ژن ها آمیخته و مخلوط می شود. همچنین مولکول دی ان ای اصلاً از صلب پدر وارد بیضه ها نمی شود، بلکه دی ان ای داخل اسپرم، دی ان ای بخشی از خود بافت بیضه است. همچنین انسان از یک مولکول دی ان ای تشکیل نشده است، بلکه از ۲۳ جفت/۴۶ عدد دی ان ای (یا کروموزوم) تشکیل شده است.

    به نظر بنده گرچه روش استاد ستودنی است، اما دی ان ای کشف شده توسط دانشمندان را نمی توان با نطفه یا همان آدمک تطبیق داد.

    زنده باشید.

    Reply
    • محمدرضا بهبودی

      بسیار ممنون از مشارکت در این بحث و به اشتراک گذاشتن اطلاعات دقیقتر علمی برای علاقمندان.
      بله چه خوب بود که در زمان حیات ایشان، همکاری بیشتری با اساتید علوم دیگر صورت می گرفت.
      امید است با ادامه مشارکت و همکاری تمامی علاقمندان و اساتید علوم طبیعی، به ویژه در پروژه بازشناسی منظومه فکری مفاهیم قرآنی، نکاتی از این دست طرح گردد تا بتوان در تدوین ویرایش جدید آثار استاد، از این نکات سود جست.

      Reply

Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *