زندگی نامه استاد

محمدباقر بهبودی

وی در آبان ۱۳۰۷ در مشهد به دنیا آمد. او در سال ۱۳۲۱ تحصیلات مذهبی خود را آغاز کرد. اساتیدش در مشهد محمد‌تقی نیشابوری، معروف به ادیب دوم، میرزا هاشم قزوینی و احمد یزدی بودند.

وی در ۱۳۳۳ به قم و سپس به نجف مسافرت کرد. در نجف نیز از محضر اساتیدی بزرگی همچون سید ابوالقاسم خویی بهره برد. در این میان، از میرزا هاشم قزوینی بیش از همه یاد می‌کرد. او در سال ۱۳۳۵ به مشهد بازگشت.

بهبودی از سال‏ ۱۳۵۴ به قرآن پژوهی و تدریس مسائل موضوعی قرآن پرداخت و نیز به مطالعه‏ های رجالی- حدیثی ادامه داد و تا آخر عمر در منزل شخصی‌اش، به‌ طور رایگان و مشتاقانه پذیرای طالبان علوم اسلامی بود. وی در بیست و یکم بهمن ماه ۱۳۹۳، در سن هشتاد و شش سالگی دار فانی را وداع گفت.

در آثار دیگران

ضرورت پالایش احادیث در دوران معاصر

ضرورت پالایش احادیث در دوران معاصر

حکیمی در این مقاله به هنگام معرفی مقاله استاد بهبودی در یادنامه، خود ایشان را نیز معرفی کرده و به نقل از خود ایشان ضرورت پالایش احادیث در دوران معاصر و عرضه معارف ناب را روشن نموده است.

تحول پژوهش و فهم دینی با رویکرد بهبودی

تحول پژوهش و فهم دینی با رویکرد بهبودی

این نوشتار برگرفته از مصاحبه ای است که ایبنا با آقای دکتر خسروی درباره رویکرد متفاوت استاد بهبودی در پژوهش و فهم دین دارد. شناخت این رویکرد تحول فهم دینی آیندگان را سبب خواهد شد.

ابتکار و شجاعت علمی در پژوهش

ابتکار و شجاعت علمی در پژوهش

مصطفی دلشاد تهرانی در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) درباره میراثی که از مرحوم بهبودی بر جای مانده است اظهار کرد: به نظر می‌رسد میراث علمی مرحوم شیخ محمدباقر بهبودی بسیار گرانبهاست. ایشان علاوه بر حوزه علوم قرآنی، تفسیر و به‌ خصوص قرآن‌پژوهی، در حوزه حدیث، علوم حدیث، حدیث‌پژوهی و به‌ویژه فقه الحدیث و نقد الحدیث میراث با ارزشی از خود باقی گذاشت.

رویکرد «تاریخی – حدیثی» به تفسیر

رویکرد «تاریخی – حدیثی» به تفسیر

آقای بهبودی جزء مدافعان تفسیر علمی به این معنا نیست که در تفسیر کل قرآن از رویکرد علمی بهره ببرد؛ ولی ایشان نظر ویژه‌ای در خصوص آسمان‌های هفت گانه در قرآن دارند که در جزوه‌ای به همین نام بیان کرده‌اند که هفت آسمان را در منظومه شمسی پیدا بکنیم. در درجه اول رویکرد استاد بهبودی حائز اهمیت است که تاریخی-حدیثی است و نه علمی-تجربی.

رابطه علم و قرآن از نگاه استاد بهبودی

رابطه علم و قرآن از نگاه استاد بهبودی

دکتر فرزانه روحانی درباره رابطه دین و علم از منظر علامه بهبودی می گوید. دیدگاه اندیشمندان درباره رابطه علم و دین در چهار رویکرد عمده قابل ذکر است: تداخل، تعارض، تمایز و توافق. به نظر می‌رسد استاد محمدباقر بهبودی از موافقان دیدگاه توافق علم و دین است که بر اساس این دیدگاه، علم و دین سازگار و حتی مکمل یکدیگرند.

حدیث صحیح و اهمیت نقد حدیث‌

حدیث صحیح و اهمیت نقد حدیث‌

دکتر سرشار در این مقاله توضیح می دهد که چگونه حدود ۳۰ سال پیش یکی از دانش‌آموختگان مشهدی حوزه‌های مشهد، قم و نجف که به علم حدیث علاقه‌مند بود، در یک اقدام متفاوت کوشید سلیقه و برداشت خود از میزان اعتبار و وثاقت روایات را عملیاتی کرده و احادیثی را که غیرقابل استناد و جزء «اسرائیلیات» می‌داند از منابع روایی حذف کند.

احیای سنت پیامبر و معصومان (ع)

احیای سنت پیامبر و معصومان (ع)

دکتر مژگان سرشار در این مصاحبه که در فضای دانشگاهی انعکاس زیادی داشت، به شرح آثار و احوال استاد بهبودی پرداخته است که در نوع خود بسیار خواندنی است.

دانش زبان عربی و دقت ترجمه قرآن

دانش زبان عربی و دقت ترجمه قرآن

علامه بهبودی به لحاظ هوش سرشار، دقت علمی بالا، آشنایی فراگیر با تراث شیعه و سنی قابل ستایش است. وی ایده‌بخش است و در برخی از موارد نظراتش از بسیاری از مترجمین و مفسرین صحیح‌تر بوده است.

روش ترجمه و تفسیر قرآن و علامه بهبودی

روش ترجمه و تفسیر قرآن و علامه بهبودی

این نوشتار برگرفته از مصاحبه ای است که خبرگزاری قرآنی ایکنا با خانم دکتر سرشار درباره علامه بهبودی و روش ترجمه و تفسیر قرآن انجام داده است. عنوان مصاحبه «علامه بهبودی: پژوهشگری که مقلد نبود» انتخاب شده است. علامه بهبودی پژوهشگری که مقلد نبود به گزارش خبرگزاری قرآن...

جبر و اختیار در قرآن و مشیت الهی

جبر و اختیار در قرآن و مشیت الهی

بهبودی با توجه به آیات قرآن تلاش می‌کند اثبات کند، بر اساس مشیت و در چارچوب آن، انسان آزاد خلق شده است و مسئول اعمال خویش است.

خاطرات

خاطرات دکتر مجید معارف

خاطرات دکتر مجید معارف

آشنایی با دکتر مجید معارف استاد مجید معارف به سال ۱۳۳۲ در شهر شیراز متولد شد و تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در شیراز گذراند. پس از خدمت مقدس سربازی، در سال ۱۳۵۴ در مقطع کارشناسی در رشته اقتصاد در دانشگاه شهید بهشتی به تحصیل پرداخت. وی پس از فارغ التحصیلی که مقارن با...

زندگینامه استاد محمدباقر بهبودی

زندگینامه استاد محمدباقر بهبودی

این نوشتار شرح زندگینامه استاد محمدباقر بهبودی است. پس از زندگینامه ایشان، فهرستی کتابشناسانه از آثار محمدباقر بهبودی که در زمینه‌های تصحیح، ترجمه، تحشیه و تألیف و چاپ‌های گوناگون آنها به همت خبرگزاری کتاب ایران تنظیم شده است، تقدیم می گردد تا شناخت چهره او از نگاه به...